....poezja;)))
https://www.youtube.com/watch?v=SLP0g5atAI8&feature=BFa&list=FLFWL19xOISXKYy1bgs-p0Vw
Historia wypieku rogali marcińskich sięga jeszcze czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów, a w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, który był niezwykłym człowiekiem, a większość swego życia spędzał wśród wiernych, wizytując ich i wspierając. Postać św. Marcina przedstawia się jako rycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz i podającego go żebrakowi. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił koń św. Marcina, a następnie na jej kształt uformował ciasto, ozdobił je migdałami i upiekł. Tym samym doceniając dobroć św. Marcina rozdał smaczne rogale biednym.
dodane na fotoforum:
roma55 2012-11-11
Re: ... żałuję, że się już odezwałam! Jestem bardzo ciekawa, jak taki list by wyglądał! ;)))) Dzięki :)
jagag53 2012-11-11
Zapewne bardzo smakował - u mnie też jest cukiernia specjalizująca się w rogalach marcinkowskich... pozdrawiam
dotur57 2012-11-11
ależ słodkości na nim i w nim....tradycja ale już nie dla mnie...:)
re...przyznaję się bez bicia Macku:)))
danka1 2012-11-11
na dziś musi być jak by inaczej
mootyll 2012-11-11
Pychotka:)
karin24 2012-11-12
nie miałam okazji go jeszcze spróbować....
(komentarze wyłączone)