[36300118]

Taze Fasulye

Składniki:

ok. 500 gr zielonej fasolki/ szparagowa
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory
łyżka przecieru pomidorowego
5 łyżek oliwy z oliwek
przyprawy: sól, czarny pieprz i pull bimber, plus kostka cukru
1 szklanka (200 ml) ciepłej wody

Przygotowanie:

Przygotowujemy fasolkę odcinając końcówki i usuwając twarde włókna, przekrawamy na pół. Fasolkę myjemy. Potem kroimy w kosteczkę cebulę i czosnek, smażymy ją w garnku na oliwie. Następnie wrzucamy do garnka fasolkę. Wszystko mieszamy i lekko podsmażamy. Obieramy i kroimy w kosteczkę pomidory, dodajemy do fasolki, mieszamy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy przyprawami, wrzucamy kostkę cukru i wszystko zalewamy szklanką ciepłej wody. Następnie gotujemy aż do momentu gdy fasolka będzie miękka. Fasolkę podajemy razem z tureckim pilavem.