bundz wisi na plocie przy bacowce ;))

bundz wisi na plocie przy bacowce ;))

Bundz, bunc – ser z mleka owczego, rodzaj twarogu.

Proces produkcji buncu w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do „puciery” mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka zawartego w mleku przez enzymy zawarte w podpuszczce z żołądków młodych cieląt. Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut w temperaturze około 70 °C. Ser odcedza się na płótnie w postaci dużych brył. Otrzymuje się ser o łagodnym smaku. Produkowany jest głównie na Podhalu. Odciśnięta serwatka to żentyca.

Walory smakowe buncu nie są stałe. Najsmaczniejszy jest bunc z wiosennego wypasu owiec, z maja, ma nawet swoją zwyczajową nazwę: bunc majowy. Jeszcze do nocy św. Jana tradycyjnie uważany jest za przysmak. Zdaniem wielu osób, atrakcyjność smakowa buncu z późniejszych miesięcy znacznie się obniża.

10 października 2005 roku bundz został wpisany na listę produktów tradycyjnych
cytat z Wikipedii.

Ja jadlam czerwcowy i byl przepyszny :))

dodane na fotoforum:

beata3

beata3 2012-08-04

miłego wieczorka życzę i pozdrawiam

evita

evita 2012-08-05

Ciekawie...
wspaniałej niedzieli... cieplutko pozdrawiam...

maxmen

maxmen 2012-08-05

Pychota... uwielbiam ten ser, choć u mnie trudno dostępny... :)))
Pozdrawiam. :)

dodaj komentarz

kolejne >