letnia fasolówka z cukinią i bakłażanem :)

letnia fasolówka z cukinią i bakłażanem :)

Składniki:

- 1 szklanka suchej białej fasoli
- liść laurowy i sól
- 4 szklanki wody

- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 mała cukinia pokrojona w półksiężyce
- 1 mały bakłażan pokrojony w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona
- 500g pomidorów lub sosu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka, dowolne zioła
- starty parmezan lub inny twardy ser (opcjonalnie)
- świeże listki bazylii do dekoracji


Wykonanie:

1) Fasolę moczymy przez noc w szklanym naczyniu. Na drugi dzień wylewamy wodę z moczenia i gotujemy fasolę w garnku w 4 szklankach wody. Dodajemy listek laurowy oraz, pod koniec gotowania, sól w takiej ilości, jaka nam odpowiada smakowo. Czas gotowania fasoli wynosi ok. 1,5 godziny.

2) W sporym garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem.

3) Gdy zmiękną, dodajemy pokrojoną cukinię, bakłażana, oraz przyprawy (sól, pieprz i sporo suszonej bazylii) i dusimy, aż warzywa staną się prawie miękkie.

4) Dadajemy pomidory oraz ugotowaną fasolę wraz z wodą, w której się gotowała.

5) Gotujemy wszystko kolejne 10-15 minut w celu połączenia się smaków.

6) Indywidualne porcje posypujemy startym serem i listkami swieżej bazylii.

dodane na fotoforum:

aleks74

aleks74 2014-06-29

poproszę dokładkę;)

agga7

agga7 2014-06-30

proszę się częstować ;)

krystka

krystka 2014-07-01

Bardzo smaczna, zdolna jesteś:) Dobrej kolacyjki:)

agga7

agga7 2014-07-01

krystka, dziekuje i smaczengo :) pozdrawiam z usmiechem :)

dodaj komentarz

kolejne >