jagniecina z baklazanem i feta :)

jagniecina z baklazanem i feta :)

Skladniki (na 4 porcje):
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 4-5 zabkow czosnku drobno posiekanych lub rozduszonych w prasce
- 500g mielonej jagnieciny (ew. wolowiny lub indyka)
- przyprawy: sol, pieprz i oregano
- 1 sredni baklazan pokrojony w drobna kostke
- 3-4 lyzki posiekanego szczypioru
- 2 lyzki posiekanej pietruszki
- 100g pokruszonego sera feta
- opcjonalnie: oliwki lub pomidorki koktajlowe i swieza zielenina do ozdobienia na talerzu


Sposob wykonania:

1) Na duzej, przykrywanej patelni (najlepiej stalowej lub zeliwnej, ktora mozna wlozyc do piekarnika) podgrzewamy oliwe i szklimy na niej cebule z czosnkiem (2-3 minuty).

2) Dodajemy na patelnie mielone mieso oraz przyprawy (nie zalowac szczegolnie pipeprzu i oregano), rozdrabniamy duza lyzka i podsmazamy na duzym ogniu z cebula kilka minut, az mieso zacznie nabierac brazowego koloru.

3) Dodajemy na patelnie baklazana, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut. Ogien powinien nadal byc spory, aby od spodu wszystko sie dobrze przypieklo i skarmelizowalo, lecz nalezy uwazac, zeby sie nie zaczelo przypalac.

4) Odkrywamy patelnie i mieszamy. Dodajemy szczypior. Na spodzie bedzie troche przyklejone i skarmelizowane na brazowo, ale po zamieszaniu i pod wplywem pary z dalszego duszenia wszystko odejdzie i odda smak do sosu. Zmniejszamy ogien do minimum i dusimy pod przykryciem kolejne 5-7 minut.

5) Odkrywamy, dodajemy pietruszke, mieszamy i na wierzch dajemy rozkruszony ser feta.

6) Wkladamy patelnie pod uprzednio nagrzana gorna grzalke w piekarniku i przypiekamy, aby ser sie rozpuscil i zarumienil, 3-4 minut.

7) Podajemy z ryzem lub kuskusem, posypane swiezo zmielonym pieprzem. Sos miesny jest dosc tlusty od jagnieciny, wiec ryz powinien byc gotowany bez dodatkowego tluszczu. Jezeli uzyjemy innego mniej tlustego, miesa, szczegolnie jesli bedzie to indyk, nalezy podczas smazenia dodac troche oliwy. Dobrym dodatkiem beda rowniez warzywa gotowane na parze, np. kalafior, brokuly, marchewka.

dodane na fotoforum:

viki10

viki10 2014-08-27

rewelacja i wspaniale opisany sposób wykonania :)

dejavu1

dejavu1 2014-09-02

Nie mogę się doczekać, aby spróbować ...

dodaj komentarz

kolejne >