ryż z fasolą i wieprzowiną :)

ryż z fasolą i wieprzowiną :)

potrawa kubańska :)

składniki:
- ok. 200 g suchej czarnej fasoli (1-1,5 szklanki ugotowanej)
- 2 listki laurowe
- 300 ml wody
- ok. 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- oregano
- kmin rzymski
- wędzona papryka
- sól i pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 550-600 g wieprzowiny z polędwicy (2 polędwiczki), ew. z łopatki
- listki kolendry, ew. pietruszki lub posiekany szczypior do posypania
1) Fasolę moczymy kilka godzin i gotujemy w 300ml wody, z listkami laurowymi, 30 minut.
2) Mięso kroimy na nieduże ok. półcentymetrowe plastry, posypujemy solą, pieprzem, wędzoną papryką, kminem i oregano. Zalewamy kilkoma łyżkami oliwy oraz sokiem z cytryny (lub octem), mieszamy i odstawiamy na 30-40 minut.
3) Rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulę szklimy ok. 5 minut na kilku łyżkach oliwy z dodatkiem soli, pieprzu, kminu i oregano, po czym dodajemy do garnka z fasolą.
4) Na patelni po cebuli podgrzewamy podsmażamy mięso. Mięso ma być lekko przyrumienione, ale nie dosmażone do końca, ponieważ będzie się jeszcze gotować w garnku.
5) Do garnka z fasolą dodajemy mięso oraz ugotowany ryż, mieszamy i gotujemy na małym ogniu kilka minut.
6) Mieszamy wszystko dokładnie, wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut w celu połączenia się wszystkich smaków.
7) Podajemy posypane świeżą zieleniną, z dodatkiem orzeźwiających warzyw, jak pomidory, papryka świeża lub marynowana, oliwki.