pasta kanapkowa z wątróbek gęsich :)

pasta kanapkowa z wątróbek gęsich :)

wątróbki gęsie (lub inne drobiowe),
jajka na twardo, szczypior,
majonez, musztarda :)

wątróbki (ok. 400g) usmażyć, ostudzić i zetrzeć grubo na tarce. podobnie zetrzeć 3 jaja na twardo. dodać kilka łyżek szczypiorku. zmieszać w misce z 2-3 łyżkami majonezu i łyżką musztardy :)

eleonor

eleonor 2015-11-18

"Żydowski kawior":
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego; dwie cebule drobno posiekane; 50dkg drobiowych wątróbek; 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane drobno; 3 łyżki kurzego/gęsiego smalcu; 1 łyżeczka soli; pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu. Można również dodać nieco ziól, np estragonu.
Wykonanie:
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć na nim cebulkę na złoty kolor, na tym samym oleju usmażyć wątróbkę - nie powinna być krwista. Ostudzoną watróbkę bardzo drobno posiekać lub zmielić, wymieszać z cebulką, posiekanymi jajkami, dodać lekko podgrzany smalec, posolić, popieprzyć. Przed podaniem schładzać w lodówce przez ok 2 godziny.

zuza99

zuza99 2015-11-18

Przepisze i jutro jak dostane watrobke ,zrobie...

lanta21

lanta21 2015-11-19

super

dodaj komentarz

kolejne >