postny i oczyszczający barszcz z kapustą :)

postny i oczyszczający barszcz z kapustą :)

- 2 litry wody
- 750g buraków
- 300g kapusty
- 2-3 marchewki
- 1-2 łodygi selera
- sól i pieprz
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sok z połowy cytryny i 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub zamiast octu więcej cytryny)
- 1-2 ząbki czosnku, rozdrobnione w prasce
- czubata łyżka majeranku
- opcjonalnie: oliwa z oliwek lub inny zdrowy olej do pokropienia

1) Buraki trzemy na tarce, kapustę drobno siekamy, a marchewkę i seler kroimy na bardzo małe kawałki.
2) Wrzucamy wszyskie warzywa oraz przyprawy (oprócz czosnku i majeranku) do garnka z wodą i gotujemy 20 minut.
3) Na końcu dodajemy sok z cytryny i ocet, czosnek oraz majeranek i gotujemy minutę-dwie.
4) Indywidualne porcje na talerzach można pokropić olejem.

dodane na fotoforum:

izolek

izolek 2017-03-26

Oj...widzę, że znalazłam fajną galerię.
Pozdrawiam.

dodaj komentarz

kolejne >