żeby jesieni stało się zadość :)
przepis:
- 1 nieduża dynia
- masło klarowane lub masło i oliwa do smażenia (4-5 łyżek)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 papryki (czerwona, pomarańczowa, żółta)
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka ostra i słodka, opcjonalnie: imbir i kozieradka
- ser feta pokrojony w kostkę (małe opakowanie, ok. 200 g)
1) Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy ze środka nasiona, obieramy skórę, a miąższ kroimy w kostkę.
2) Na dnie garnka podsmażamy, mieszając, do lekkiego przyrumienienia cebulę z czosnkiem.
3) Dodajemy, przyprawy z wyżej wymienionego zestawu, według własnego smaku i lekko zasmażamy.
4) Marchewkę i ziemniaka kroimy w małą kostkę, a papryki w nieduże kwadraty, po czym razem z dynią dodajemy do garnka z cebulą i czosnkiem, a następnie zalewamy wodą w takiej ilości, żeby warzywa nieco wystawały ponad powierzchnię.
5) Przykrywamy i gotujemy do miękkości.
6) Blendujemy na gładki krem.
7) Indywidualne porcje dekorujemy serem feta i świeżą zieleniną (w tym przypadku była to kolendra).
dodane na fotoforum:
prince8 2017-11-15
Miłego Dnia ... uśmiech proszę ...:)))))))))))))
prince8 2017-12-06
Bogatego i radosnego Mikołaja życzę ...:)))