Podczas Oktoberfest każdy z browarów rozstawia swój namiot, a przy drewnianych stołach zasiadają tysiące gości. Strumieniami leją się znane na całym świecie bawarskie browary takie jak: Paulaner, Löwenbraü, Höfbrauhaus (HB), Spatenbrau, Hackerbraü, Augustinerbraü, Pschorbraü, Kaltenberg. Swoje firmowe stoiska mają tu też kultowe niemieckie browary spoza Bawarii oraz z innych krajów o równie dużej tradycji piwowarskiej, czyli z Czech, Belgii, Anglii czy Holandii. Obsługa ma na sobie tradycyjne bawarskie stroje. Mężczyźni skórzane spodnie na szelkach, marynarki z zielonego sukna ze stójką i filcowe kapelusze, a panie tzw. Dirndl, składające się z barwnej szerokiej spódnicy, gorsetu, fartuszka oraz białej bluzki z bufkami. Kelnerzy roznoszą nawet po dziesięć litrowych kufli piwa naraz.