Są bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A, oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal. Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal.
isia68 2015-10-31
Ale dorodne , aż mi trudno uwierzyć , że to wszystko u Ciebie w ogródku , bo wiem ile przy tym pracy.....uściski Olu przesyłam....
oskos12 2015-11-02
dorodne
marom 2015-11-02
Koolejny raz zastanawiam się Olu, czegóż nie ma u Ciebie w ogrodzie? ;))
...Zasmakowała mi też oliwa z samym chlebem, wcześniej wydawało mi się to dosyć dziwne, ale podczas jednego z pobytów we Włoszech dowiedziałem się, że Włosi tak jedzą.
I sam tak spróbowałem - dobra oliwa i np. świeża bagietka, świetne i rzeczywiście nic więcej nie potrzeba... :)