chlebek na zakwasie-ma rosnąć

chlebek na zakwasie-ma rosnąć

Elu ,oto przepis-musi być zakwas- nie powiem jak zrobić bo go dostałam...
1 litr ciepłej wody
1 kg mąki
1 łyzka soli
po 2 łyzki :siemienia lnianego
płatków owsianych
otrąb
słonecznika
pestek dyni
posiekanych orzechów
-rano do zakwasu dodać 2 łyżeczki cukru,trochę wody z tego 1 l.i dobrze wymieszać i zostawić pod przykryciem
-jak widać ,że urosło dodać wszystkie pozostałe produkty, wymieszać, wyłożyć do dwóch foremek babkowych( może byc jedna duża)foremki wysmarowane i wysypane otrębami
- przed wyłożeniem do foremek ,odłożyć do słoika 6 łyżek ciasta-to będzie zakwas na kolejne chlebki- potrzymać z godzinę ten słoik w cieple ,a potem trzymamy w lodówce-do 5-6 dni.
Wracamy do foremek-napełnione ciastem zostawiamy na 6-7 godzin i potem pieczemy
-ok godziny -200 stopni-termoobieg
-jak nie ma zakwasu to można to samo na drożdżach

dodane na fotoforum:

jovita

jovita 2010-08-22

Oczywiście,musi rosnąć.

jovita

jovita 2010-08-22

Gratuluję okrągłego jubileuszu.

(komentarze wyłączone)