[33871471]

Najsmaczniejsze w Gusto Dominium Plaza Sosnowiec...

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2018 ...

Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.

Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były focaccie przyprawiane ziołami i serem...

Słowo piza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą...

Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych po odkryciu Ameryki) zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Ich popularność była tak duża, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jeden z nich i tym samym bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy. W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy: ''alla mastunicola'' (z serem i bazylią), ''marinara'' (z pomidorami) – te dwa rodzaje były już dobrze znane – oraz nową wersję: z mozarellą. Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej. Od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest ''margeritą'', chociaż wariant z mozarellą na pewno znany był i spożywany wcześniej, nie była to więc zupełna innowacja Esposito...

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju...

We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów...

SMACZNEGO!!!

maniek1

maniek1 2018-02-09

Juz zajadam:))

olesja

olesja 2018-02-09

Pozdrawiam serdecznie...
Życzę miłego popołudnia.:-)

gina32

gina32 2018-02-09

Pozdrawiam. Smacznego.;)
Miłego wieczoru żγczę☻:)

jaworr

jaworr 2018-02-09

Apetyczna ta pizza...:)

myszka2

myszka2 2018-02-09

Przepyszna i apetycznie wygląda ta pizza,,ja też czytam książkę i popijam gorącą herbatkę pod ciepłym kocykiem,,,życzę radosnego weekendu

mery50

mery50 2018-02-09

Ja lubię pizzę i dzisiaj tez jadłam.

vezel

vezel 2018-02-09

Wczoraj jadłem,choć nie jest to moja ulubiona potrawa.

lidia23

lidia23 2018-02-10

wybór duży dla smakoszy:)

smutna

smutna 2018-02-10

Pozdrawiam......Przyjemnego weekendu życzę.:-)))

rycho2

rycho2 2018-02-13

Martusiu tyle różnych a każda apetyczna
dziękujemy

(komentarze wyłączone)