ciasto 1
4 jajka
1/2 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto 2
4 jajka
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto 3
5 białek
15 dag cukru kryształu
20 dag orzechów krojonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto 4
20 dag wiórków kokosowych
15 dag cukru kryształu
5 białek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
1 litr mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 żółtek ( pozostałych z ciast )
15 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
1 galaretka wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
1 mały słoik drylowanych wiśni w syropie /użyłam kandyzowanych i namoczyłam najpierw w wodzie potem w alkoholu-pyszne/
Sposób przygotowania:
CIASTO 1
UBIĆ PIANĘ Z BIAŁEK.DALEJ UBIJAĆ DODAJĄC CUKIER,PO JEDNYM ŻÓŁTKU,NA KOŃCU MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA.WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ,PIEC OKOŁO 30 MINUT.W TEMP. 180 STOPNI. W zależności jaką mamy wielkość blaszki zależy czas pieczenia - osobiście wolałam dużą blaszkę po to by płaty były cienkie/- więc skróciłam czas pieczenia..
CIASTO 2
POSTĘPOWAĆ JAK W PRZEPISIE NA CIASTO 1 TYLKO ŻE DODAĆ KAKAO.
CIASTO 3
UBIĆ PIANĘ Z BIAŁEK.UBIJAJĄC DODAĆ CUKIER.GDY JEST DOBRZE UBITE,DODAĆ ORZECHY ZMIESZANE Z MĄKĄ I PROSZKIEM DO PIECZENIA.WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ I PIEC 30-40 MINUT W TEMP. 170 STOPNI.
CIASTO 4
UBIĆ PIANĘ Z BIAŁEK.DALEJ UBIJAĆ DODAJĄC CUKIER.POTEM DELIKATNIE WYMIESZAĆ Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW,WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ I PIEC OKOŁO 20 MINUT W TEMP. 180 STOPNI.
KREM
GALARETKĘ ROZPUŚCIĆ W 1/2 SZKL.WODY.ANANASY I BRZOSKWINIE Z PUSZKI POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ.OD WIŚNI ODLAĆ SYROP.
1/2 LITRA MLEKA ZAGOTOWAĆ Z CUKREM KRYSZTAŁEM I WANILIOWYM.W POZOSTAŁYM MLEKU ROZTRZEPAĆ MĄKĘ I ŻÓŁTKA.DO GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA WLAĆ ROZTRZEPANĄ MASĘ I UGOTOWAĆ BUDYŃ.UTRZEĆ MASŁO Z MARGARYNĄ I DALEJ UCIERAĆ,DODAJĄC PRZESTUDZONY BUDYŃ.ODŁOŻYĆ TROCHĘ MASY DO DEKORACJU.RESZTĘ MASY PODZIELIĆ NA TRZY CZĘŚCI.DO JEDNEJ CZĘŚCI DODAĆ TĘŻĄCĄ GALARETKĘ WIŚNIOWĄ. Dodać koniecznie alkoholu do kremu -choć trochę..
Przełożenie tortu:
ciasto jasne
1/2 pierwszej części masy
pokrojone brzoskwinie:
druga połowa masy pierwszej
ciasto orzechowe
1/2 masy z galaretką
drylowane wiśnie
druga połowa masy z galaretką
ciasto kokosowe
1/2 trzeciej masy
pokrojone ananasy
druga połowa trzeciej masy
ciasto kakaowe
polewa czekoladowa
Na wierzch zrobiłam masę z serka mascarpone i bitej śmietany + 2 żółtka + cukier
B. smaczne! Warto poświęcić kilka godzin..
https://www.youtube.com/watch?v=GVNhxUC5pHA&feature=c4-overview&list=UUjjzUtUqfs0GU_Yh21sX_Vg
deniska 2014-01-11
Wyobrażam sobie jaki pyszny..
Udanego karnawałowego wieczoru,
pełnego uroku . Nocy spokojnej , oraz snów
najpiękniejszych życzę...
gigos7 2014-01-11
Ojejku - jak on pyszne wygląda - na sam widok ślinka leci .
Jesteś wspaniałą gospodynią Aniu , widać dobrze gotujesz ipieczesz przepyszne ciasta .
Pozdrawiam :)
mazurka 2014-01-11
Muszę wypróbować Twój przepis na tort, wygląda bardzo apetycznie.Pozdrawiam:)
spider6 2014-01-12
Witam.;*
»̯̆◊̯̆« Życzę cudownego dnia
wypełnionego po brzegi
samymi miłymi chwilami. »̯̆◊̯̆«
POZDRAWIAM CIEPLUTKO
annaorz 2014-01-12
ale by się zjadło...smacznego...pozdrawiam
gosku 2014-01-12
z pewnoscia smaczny jest :)
deniska 2014-01-12
Witam pięknie..
Miłe niedzielne dzień dobry zostawiam
życząc pogodnego nastroju ...
gabi18 2014-01-12
Fajnej niedzieli .... pozdrawiam :)) pychota
liiliii 2014-01-12
Dużo pracy ale efekt końcowy wspaniały!
Pozdrawiam cieplutko, pięknej niedzieli życzę..:)