2 szt ciasto filo lub francuskie/lepsze filo/ dla zainteresowanych i tych , którzy nie znają go: ciasto można już kupić w Polsce,w paczce jest kilkanaście cieniusieńkich płatków - znakomite
Akurat to zrobiłam z ciasta francuskiego, gdyż filo dostałam tylko 1 szt i użyłam do deseru..
1 kg szpinaku,
30 dk sera feta,
30 dk cebuli,
1 1/2 szkl. oliwy z oliwek
1 1/2 filiż. mleka zagęszczanego,
szczypiorek,
koper ze 3 łyżki
2 jajka , sól, pieprz, gałka muszk.1/2 łyżeczki
tarta buła- pół szklanki
mięta suszona- garść
Szpinak myjemy , odcinamy końcówki łodyżek . Kroimy w paski - następnie solimy i zgniatamy tak, aby szpinak puścił sok. Odsączamy w misce cedzakowej.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, miętę skrószamy, rozdrabiamy fetę i połowę oliwy czyli 3/4 szkl.łączymy z szpinakiem.Dodajemy resztę składników - wymieszać.
Blaszkę smarujemy oliwą i układamy ciasto filo, każdy płat smarujemy delikatnie oliwą, zostawiając wolne miejsca , po co ,żeby podczas pieczenia mogło się zlepić miejscami. Ułożyć połowę ciasta na spód, położyć część farszu i połowę na wierzch, pamiętając o smarowaniu każdego płatka..Staje się chrupiący i pięknie oddzielające płatki.
Wierzch smarujemy jajkiem.
Piec godzinę w temp. 150-160
Farszu starczy na 2 placki..
Pitę przygotowaną - pociąć w kwadraty przed upieczeniem - ważne!
B. smaczna pita - uwielbiam ją ..
https://www.youtube.com/watch?v=36Dp1L8Fgh4&feature=youtu.be
gosku 2014-05-03
wszystko co ze szpinakiem ...uwielbiam :))
alemark 2014-05-04
Pozdrawiam cieplutko życząc pięknej niedzieli i udanego startu w nowy wiosenny tydzien:))
adam24l 2014-05-04
Miłej niedzieli .Zapraszam do głosowania na top10 i nowości.Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.
maryla4 2014-05-04
Przesyłam Ci moc gorących pozdrowień.. życząc miłego wieczorku i spokojnie przespanej nocy... a jutro udanego i pogodnego dnia Maryla:))
gabi18 2014-05-04
Dobranoc , pozdrawiam :))
na pewno smaczne....
maniek1 2014-05-05
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ.Miłego i ☼ poniedziałku życzę:))
► http://angelsms.pl/paczek/209089.html ◄