450 g mrożonego szpinaku ( nie w liściach )
35 dag cukru
5 jajek
2 szklanki oleju
3 szklanki mąki krupczatki - dałam 1 1/2 szklanki mąki tortowej i 1 1/2 szkl. krupczatki/
4 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany kremówki
ok.500 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
Szpinak rozmrażamy na noc na sitku. Dobrze odciskamy z wody.
Ubijamy olej z cukrem i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy wymieszany proszek z mąką.
Dodajemy po trochu odsączonego szpinaku i ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Masę wylewamy na foremkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 60-80 minut (do suchego patyczka).
Ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie ścinamy wierzch (około 1-2 cm w zależności jak wysokie nam wyszło) i kruszymy górną część.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz serka mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wystudzoną dodajemy do masy.
Na ciasto wykładamy masę śmietanową, możemy wciskać w nią owoce.
Następnie obsypujemy ciasto wcześniej skruszonym mchem.
Wierzch ciasta ozdabiamy owocami granatu lub malinami, borówką amerykańską.
Spód ciasto nieco nasączyłam ponczem /woda, cytryna, spirytus/
https://www.youtube.com/watch?v=SCEaOF_I8oE
gabula 2016-02-06
Tajnej soboty ...pozdrawiam
maniek1 2016-02-07
⊰❤⊱.Miłej i słonecznej Niedzieli życzę:))
► http://angelsms.pl/paczek/209089.html ◄
dana02 2016-02-07
Witam wieczorem.
Miłego odpoczynku nocnego i radosnego nowego tygodnia życzę:)
gabula 2016-02-07
fajnego nowego tygodnia ...Pozdrawiam ciepło :))
ewa08 2016-02-08
W tej postaci nawet szpinak smakuje wyśmienicie...smacznego i pozdrawiam :)
elli4 2016-02-08
Apetycznie ja też robię to ciasto ....Życzę dużo radości ,wiele
przepięknych chwil
Serdecznie Cię pozdrawiam
alemark 2016-02-08
Fantastyczny ten przepies Aniu... musze sprobowac...
Miłego poniedziałku, błękitnego nieba nad głową i radosnych chwil pełnych uśmiechu życzę ...
Pozdrawiam serdecznie :))