Pyszny makowiec - jeszcze ciepły

Pyszny makowiec - jeszcze ciepły

1/2 kg mąki
skórka starta z 1 cytryny
3 pełne łyżki śmietany kwaśnej
5 dkg drożdży
4 żółtka
2 łyżki cukru / 1 ksylitonu i 1 zwykłego/
sól
12-13 dkg zimnego masła
2 puszki maku.

Mąkę i masło zsiekać. Drożdże rozprowadzić w śmietanie.
żółtka ubić na pulchną masę z cukrem. Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść ciasto.


można podzielić ciasto na 3 części ew. na 2. Dzielę na 3.


Cieniutko rozwałkujemy i kładziemy 1/3 dwóch puszek maku. Zawijamy. Nakłuć widelcem i odstawić w ciepłe miejsce/ osobiście do piekarnika wkładam w temp. 50 na ponad godzinę w celu wyrośnięcia. Piec w temp. 180 około 1 godz.


https://www.youtube.com/watch?v=3rRPbBGsR50

maly52

maly52 2017-02-12

Własny makowiec,najpyszniejszy....nie napisałaś,ile dać drożdży,myślę,że 5 dkg .....pozdrawiam....dobrej nocki...:))

anana57

anana57 2017-02-12

Haniu napisałam tylko słownie źle wyraziłam się zamiast drożdzy napisałam mąki...dz za uwagę i już poprawiłam , ciasto pycha polecam

vezel

vezel 2017-02-12

Pozdrawiam cieplutko,snów kolorowych :)

roza50

roza50 2017-02-13

Witam życzę, dobrego dnia, pozdrawiam :)pychota

adam24l

adam24l 2017-02-13

Smacznego
Miłego poniedziałku.

isia222

isia222 2017-02-13

uwielbiam drożdżowe makowce

ewaiza

ewaiza 2017-02-13

Uwielbiam wszystkie makowce

inesss

inesss 2017-02-13

pewnie po makowcu zostały już tylko okruszki ;)

oya04

oya04 2017-02-13

smaczne ciasto ))

vezel

vezel 2017-02-13

Udanego tygodnia,serdeczne pozdrowienia :)

adam24l

adam24l 2017-02-14

Smacznego
Miłego wtorku i środy.Zapraszam do głosowania na top10 , nowości i Propozycje.

dodaj komentarz

kolejne >