1/2 kg mąki
skórka starta z 1 cytryny
3 pełne łyżki śmietany kwaśnej
5 dkg drożdży
4 żółtka
2 łyżki cukru / 1 ksylitonu i 1 zwykłego/
sól
12-13 dkg zimnego masła
2 puszki maku.
Mąkę i masło zsiekać. Drożdże rozprowadzić w śmietanie.
żółtka ubić na pulchną masę z cukrem. Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść ciasto.
można podzielić ciasto na 3 części ew. na 2. Dzielę na 3.
Cieniutko rozwałkujemy i kładziemy 1/3 dwóch puszek maku. Zawijamy. Nakłuć widelcem i odstawić w ciepłe miejsce/ osobiście do piekarnika wkładam w temp. 50 na ponad godzinę w celu wyrośnięcia. Piec w temp. 180 około 1 godz.
https://www.youtube.com/watch?v=3rRPbBGsR50
maly52 2017-02-12
Własny makowiec,najpyszniejszy....nie napisałaś,ile dać drożdży,myślę,że 5 dkg .....pozdrawiam....dobrej nocki...:))
anana57 2017-02-12
Haniu napisałam tylko słownie źle wyraziłam się zamiast drożdzy napisałam mąki...dz za uwagę i już poprawiłam , ciasto pycha polecam
adam24l 2017-02-14
Smacznego
Miłego wtorku i środy.Zapraszam do głosowania na top10 , nowości i Propozycje.