Chlebek z kaszy gryczanej z przeróżnymi ziarnami.
Smalczyk z ciecierzycy i fasoli Jaś
Składniki:
25 dkg fasola Jaś lub Ciecierzyca/ może być z puszki/
1 cebula uduszona na oleju kokosowym,
1 jabłko starte i uduszone,
sól, pieprz, majeranek, czosnek.
Fasolę ugotować, przelać zimną wodą i obrać. Miksować z odrobiną wody po gotowaniu i 1 łyżką oleju kokosowego na jednolitą papkę. W między czasie dusimy cebulę i dodajemy jabłko. Wszystkie składniki mieszamy. Pyszny smalczyk i b.zdrowy.
Chleb z kaszy gryczanej niepalonej.
Składniki:
1 kg kaszy, opłukać i zalać 2 cm powyżej
sól do smaku w granicach 1 łyżki /Himalajskiej/
Trzymamy 2 doby, w międzyczasie możemy zamieszać.
Po 48 godz. miksujemy i na koniec dodajemy dużo różnych ziarenek.
Mogą to być: słonecznik, dynia, siemię lniane, 2 garści orzechów, nasiona chia, ostropest, czarnuszka, plesznik, owoce Goi, żurawina, błonnik witalny. Dałam wszystkie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy troszkę mąki jaglanej lub mąki gryczanej.
Wszystkie składniki połączone ręcznie przekładamy do foremek na pergamin i zostawiamy na min. 12 godzin. Zawijam w reklamówki.
Piec w temp. 200 przez 45 min a następnie wyjąć z blaszek, zdjąć papier, odwrócić chleb i dopiec 15 min.
Wychodzą dwa chlebki.
Zdrowy i pyszny!
https://www.youtube.com/watch?v=UJ8RBj_P0KQ
maly52 2017-04-30
Podoba mi się ten chlebek i smalczyk, przede wszystkim są zdrowe i na pewno pyszne...pozdrowienia serdeczne...:))
isia222 2017-04-30
podobną pastę już robiłam, bardzo mi smakuje, ale takeigo chelba ani nie robiłam, ani anwet jeszcze nie jadłam!
beata1 2017-05-01
SERDECZNIE POZDRAWIAM,
ŻYCZĘ PIĘKNEGO POCZĄTKU
NOWEGO MIESIĄCA
ZE SŁONECZKIEM I UŚMIECHEM,
ŁADNY KADR...)