<3 <3 Pozdrawiam Was
Szarlotka z bezą
3 szkl mąki
1/3 szkl cukru
1 cukier WAN.
1 łyżeczką proszku do pieczenia
250 gram masła lub margaryny
50 gram smalcu
5 żółtek. Wyrobić 1/3 do zamrażarki druga cześć do lodówki na 30 minut
Jabłka 1kg starlam na tarce posypalam cynamonem skropilam sokiem z cytryny i dodalam budyn śmietankowy odstawilam na bok
Ciasto rozlozylam na blaszke wysmarowana maslem i wyłożonym papierem do pieczenia ponakluwalam i do piekarnika na 10 minut w tym czasie robilam beze 5 białek 1.5 szkl cukru szczypta soli na ciasto wylozylam jabłka na to beze i starlam kruche ciasto ta 1/3czesc piekłam w 170 st 35 minut
frykasy 2018-03-04
Pyszna szarlotka, robię bardzo podobnie, ale do ciasta kruchego nie dodaję proszku do pieczenie, bo bardzo zmienia smak maślanego kruchego ciasta i w ogóle proszek jest feee i nie zdrowy :))