3 kg ogórków poszatkować w plastry.
4 cebule w półplastry.
Zalewa:
1 szklanka cukru,
3 szklanki wody,
1 szklanka octu,
3 łyżki musztardy,
2 łyżki soli.
Zagotować wszystkie składniki na zalewę i przestudzić.
Zimną zalewą zalać ogórki z cebulką na 3 godziny. Po tym czasie przekładamy do słoików i gotujemy od chwili wrzenia ok. 5 minut.
I będzie też taka sałatka:
3 kg ogórków umyć, pokroić ze skórką w plastry i dodać 3 łyżki soli oraz 5 dużych cebul pokrojonych w plastry. Wszystko wymieszać. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie wycisnąć sok i dodać 1 kg papryki czerwonej pokrojonej w paseczki. Wierzch posolić. Zostawić do 30 minut.
Zalewa:
3 szklanki wody,
1 szklanka octu,
2 łyżeczki przyprawy curry,
2 szklanki cukru,
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego.
Ugotować zalewę w dużym garnku, wrzucić mieszankę warzyw i wszystko razem zagotować. Włożyć gorące do słoików.
alfreda 2010-07-30
super pozdrawiam
elcia72 2010-07-30
Miłego wieczorku , pozdrawiam cieplutko :)))
aniakar 2010-07-30
Aniu .....Ty jesteś pracuś ...jak niepieczenie to gotowanie.............
..miłego wieczorku życzę........
izabeti 2010-07-30
miłego weekendu ,milutko pozdrawiam..
adamowa 2010-07-30
I na zime jak znalazl :) Lubie takie salatki ...Pozdrawiam Aniu i milego wieczorku zycze ...
wgr51 2010-07-30
super ,nawet z recepta....spokojnej nocy zycze...
rycho2 2010-07-30
no to smacznego
pozdrawiamy serdecznie życzymy miłych snów i mówimy dobranoc, Basia i Ryszard