Mini torcik z brzoskwiniami

Mini torcik z brzoskwiniami

Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
6 jajek
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
2 czekolady mleczne
4 łyżki mleka
2 masła roślinne
2 łyżki kakao
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki smak dowolny
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier puder, proszek do pieczenia i ocet. Ucierać na białą masę. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu masy dodawać pianę z białek i delikatnie mieszać łyżką żeby powstała puszysta masa biszkoptowa. Wlewamy na blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temp 180 stopni.
Krem:
Mleko podgrzać rozpuścić na nim czekolady i kakao (można dosłodzić). Zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodać masę czekoladową. Ucierać aż powstanie jednolita masa.
Biszkopt przekroić na pół, spód nasączyć sokiem z brzoskwiń, brzoskwinie pokroić w pół plasterki. Na spód ciasta wyłożyć połowę kremu, na krem ciasto i na ciasto resztę kremu. Na wierzchu ciasta ułożyć brzoskwinie, zalać tężejącymi galaretkami. Ciasto schłodzić.

dodane na fotoforum: