Torcik

Torcik

Składniki:
Biszkopt ( na dużą blachę):
8 jajek
¾ szkl. cukru pudru
8 łyżek maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki octu
Masa czekoladowa:
2 czekolady mleczne
2 małe masła roślinne
½ szk. cukru pudru
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
Wiśnie z kompotu
Brzoskwinie w syropie
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem na białą, puszysta masę. Do żółtek dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na sam koniec dodać pianę z białek i wymieszać łyżką bardzo dokładnie, wtedy ciasto będzie napowietrzone i pulchne. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem:
Do rondelka wlać 4 łyżki mleka i postawić na ogniu, dodać cukier puder rozpuścić do płynnej masy następnie dodać pokruszone czekolady (można dodać jeszcze łyżkę kakao) dokładnie rozpuścić i przestudzić masę. Utrzeć na puch oba masła a następnie dodawać po łyżce czekolady, ucierać krem.
Biszkopt przekroić wzdłuż nasączyć sokiem z brzoskwiń. 2 brzoskwinie pokroić w plastry i układać na spodzie ciasta, biszkopt będzie bardziej soczysty. Na ciasto wyłożyć ½ kremu na krem biszkopt. Na wierzch szprycą nakładać krem naprzemiennie z wiśniami. Ciasto chłodzić.

alka10

alka10 2011-08-26

wyglada wspaniale-pozdrawiam i miłego popołudnia ci życzę:))

dodaj komentarz

kolejne >