Moje małe głodomory (WNUKI)

Moje małe głodomory (WNUKI)

ruda53

ruda53 2010-02-18

Pięknie podane jedzonka to im smakuje.Sama bym przysiadła hihi

werka01

werka01 2010-02-19

pozdrawiam gorąco !spokojnej nocki życze :))) )

swiety

swiety 2010-02-19

:) smacznego

kulka18

kulka18 2010-02-21

Dzisiaj trochę na wesoło,
bo za dużo smutków wkoło.
Wszystkie minki chcą dziś zmiany,
zatem już się uśmiechamy!!!
Miłego popołudnia życzę...
Bożena:))

anna64

anna64 2018-09-29

ciasto:

2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:

2 kg jabłek
0,5 kg dyni
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka brzoskwiniowa

200 g masła / margaryny
cukier puder do dekoracji

papier do pieczenia
forma tortowa 28 cm.

Składniki sypkie na ciasto razem dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - jeśli jabłka bardzo soczyste - to nadmiar soku odlać. Dynię obrać, wydrążyć i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka i dynię wymieszać razem. Do jabłka i dyni dodajemy cukier, cynamon i wsypujemy suchą galaretkę - dokładnie mieszamy. Nadzienie dzielimy na 2 części.

Piekarnik w tym czasie nagrzewamy do ok.200 stopni.

Formę wykładamy papierem do pieczenia - dno i boki. Ja dodatkowo jeszcze papier natłuszczam. Do gotowej formy wykładamy następująco:

1 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy
1 warstwa nadz...

anna64

anna64 2018-09-29

2 warstwa nadzienia - równomiernie rozprowadzamy

3 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy
na warstwę ciasta ścieramy lub kroimy masło / margarynę by przykryła nam cały wierzch. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika ( 200 stopni.) i pieczemy ok. 90 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a potem wierzch posypujemy cukrem pudrem

dodaj komentarz

kolejne >