Testowałam silikonową foremkę na babkę...babeczka wyszła bardzo puszysta.
5 jaj
kostka margaryny
pół szkl maki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
olejek cytrynowy lub trochę skórki otartej z cytryny
1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać obydwie mąki połączone z proszkiem, wymieszać, po czym powoli wlewać roztopioną margarynę. Na końcu dodać olejek, ciasto wlać do formy. Silikonowej nie trzeba smarować, blaszaną trzeba posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.30-40 min... po tym czasie zrobić test długa wykałaczką. Jeśli wykałaczka jest nie oblepiona ciastem ciasto jest upieczone.
Uwaga...margarynę najlepiej rozpuścić przed ubijaniem ciasta.
Smacznego.
1 szkl cukru