Przepis
30 dag orzechów laskowych lub migdałów.15 dag z tego zmielić na grubą kaszę i dodać do nich:40 dag mąki,20 dag cukru,4 jaja,szczypta soli,1 łyżeczka proszku do pieczenia,aromat migdałowy.Wymieszać razem,po czym dodać pozostałe orzechy i mnóstwo innych bakalii.
Na stolnicy uformować 4 wałki i spłaszczyć je jak przy kopytkach.
Piec do zrumienienia 20-25 minut w temperaturze 150 stopni.
Wyjąć , podstudzić i pokroić ostrym nożem , takie kromeczki jak na kluski kopytka.Układać na blasze przyciętą stroną w dół.Smarować pędzelkiem jajem rozkłóconym z 1,5 szklanką mleka.Piec do zrumienienia. Podstudzić, przełożyć na drugą stronę,posmarować jajem z mlekiem i też zrumienić.
Włosi dają je sobie w prezencie w małych torebeczkach.Są bardzo trwałe i pyszne.
rylla63 2013-12-17
A ja pierwszy raz o takich ciastkach słyszę...Poproszę o przepis...
Pozdrawiam, Aneczko!
maka25 2013-12-18
Aniu dzięki za przepis na keks, a i ten na ciasteczka też ściągam! Wyglądają smakowicie, choć jest przy nich sporo roboty, ale co tam - dla łasucha to nic strasznego, na pewno wypróbuję...))
laki11 2013-12-18
re: u mnie tak ciagle jeszcze wyglada. Nie zanosi sie na zime w tym roku.
Ciasteczka wygladaja apetycznie. Dam kolezankom zlecenie na ich zrobienie. ;)