Piersi drobiowe faszerowane ananasem w sosie

Piersi drobiowe faszerowane ananasem w sosie

Składniki
3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 700g)

1 puszka ananasa w krążkach (ok. 400g)

tymianek suszony otarty

pieprz

sól

1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej

1 szklanka bulionu drobiowego

4 łyżki oliwy lub oleju

1/4 kostki masła (50g)


Marynata:

2 kostki rosołu drobiowego

3 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej

1/2 łyżeczki musztardy łagodnej


Piersi z kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem przez środek naciąć kieszonkę. Na wierzchu naciąć delikatnie płytką krateczkę.
Kostki rosołowe rozgnieść palcami w miseczce, dodać pozostałe wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać na papkę.


5-6 krążków ananasa drobniutko pokroić, doprawić tymiankiem i pieprzem, nadziać kieszonki i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką.
Każdą nadzianą pierś dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w salaterce i odstawić na 1 godz do lodówki.


Masło wymieszać z oliwą, rozgrzać na patelni i delikatnie ułożyć piersi, smażyć na średnim ogniu przekręcając kilka razy, aż piersi się ładnie zrumienią.
Dodać bulion, pokrojone w kosteczkę pozostałe ananasy, doprawić pieprzem, tymiankiem i ewentualnie solą, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 -12 min.

Po tym czasie wyjąć piersi na talerzyk.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do sosu i chwilę zagotować aż się zagęści.

Smacznego.

Roladki smakują wybornie z ryżem, pokrojone w plastry i polane sosem.

dodane na fotoforum:

tulinka

tulinka 2011-11-08

Pyszna galeria... :-)
Fajne, przepisy pięknie zilustrowane...
Zajrzę tu nie raz.
Pozdrawiam ciepło :-)

bahus

bahus 2011-11-08

Wygląda przepysznie

bea01

bea01 2011-11-08

piękne, apetyczne dania i desery...:)) pozdrawiam:))
dziękuję za wspaniałe przepisy:)

intma43

intma43 2011-11-08

Nieskomplikowane danie. Jakże atrakcyjnie się prezentuje ten półmisek ;)

anulkaz

anulkaz 2011-11-08

Tak danie nie jest skomplikowane i fajnie smakuje:)

azemann

azemann 2011-11-08

Anulkaz- to jest bezcenne. Gdzie sie nauczylas gotowania takich wytworow?
Ogladajac Twe kreacje, mysle ze ksiazka kucharska Twego autorstwa by miala szalony sukces! Zdjecia sa piekne, przepisy I tylko teraz opublikowac...
Dziekuje za piekne dania do ogladania!

anulkaz

anulkaz 2011-11-08

azemann do każdego dania jest przepis dodany:) Nauczyłam się gotować od mamy i babci.Pozdrawiam

rades

rades 2011-11-09

ciekawa kompozycja,aż się prosi do wypróbowania,wspaniale gratuluję naprawdę jest co podziwiać,dziękuję za przepisy tych wspaniałych dań,Miłego i udanego dnia,pozdrawiam

jagoda8

jagoda8 2011-11-09

Piękne zdjęcie i pyszne danie.
Pozdrawiam.

dodaj komentarz

kolejne >