Kluski śląskie z ciasta kopytkowego

Kluski śląskie z ciasta kopytkowego

ziemniaki ugotowane 1,5 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2,5 szklanki
jajka 2 szt
skwarki z boczku
sól

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, przestudzić, dodać jajka, makę pszenną i ziemniaczaną, lekko posolić, zagnieść ciasto, jeżeli będzie się lepić do ręki, dodąć jeszcze 1/2 szklanki mąki.

Wstawić wodę w dużym garnku, lekko posolić, rwać po kawałku ciasta, formować kluski o dowolnej wielkości z dziurką, gotowe kluseczki wrzucić na gotującą wodę, gotować 7 od wypłynięcia. Polać skwarkami z przesmażoną cebulą.

Smacznego:)

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-11-10

Hahaha... "GUMIKLYJZY"... :)))

dodaj komentarz

kolejne >