Jabłecznik Ewy Wachowicz

Jabłecznik Ewy Wachowicz

ciasto

mąka 3 szklanki
masło 200 gram
sól szczypta
cukier waniliowy 1 szt
jajka 1 szt

nadzienie

jabłka 1,20 kg
cukier 1/2 szklanki
cynamon 1 łyżka

do formy

tłuszcz

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą, włożyć na 30 min do lodówki. Okrągłą foremkę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, brzegi mają wystawać. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na bocznej tarce małe plasterki. Dodać cukier, i cynamon, wymieszać. Wyłożyć ciasto na jabłka, rozwałkować drugi placek, przykryć jabłka, wystające brzegi z tortownicy wywinąć na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w 190 st c około 60 min
ja wystudzone ciasto udekorowałam jeszcze polewą czekoladową. Smacznego.

dodane na fotoforum: