mąka 400 gram
drożdże 3 dkg
ser biały 25 dkg
mleko 1 szklanka
jajko 1 szt
żółtka 3 szt
cukier 2,5 łyżki
margaryna 5 dkg
sól szczypta
zapach rumowy mały
olej do smażenia
Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 1 łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtka i zmielony ser. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, rozczyn, zapach rumowy i szczyptę soli.
Ręką wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na stolnicę, rwać małe kawałki i formować placuszki, na każdy wkładać po łyżeczce marmolady.
Formować kulki i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku, polać lukrem lub posypać pudrem.
Smacznego.
dodane na fotoforum: