Szczupak smażony w galarecie

Szczupak smażony w galarecie

80 dkg szczupaka
mąka do panierki
olej do smażenia
sól
galareta:
3 szklanki wody
4 czubate łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ziarenek smaku
cukier do smaku
sok z cytryny
1 łyżka ketchupu
pieprz
dodatkowo:
kawałek ugotowanej marchewki
jajko na twardo
natka od pietruszki


Szczupaka umyć, poporcjować, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko posolić, każdy kawałek panierować w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, wystudzić. Usmażonego szczupaka ułożyć na półmisku, udekorować, zalać tężejącą galaretą.
Wykonanie galarety:
Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia.
Do gotującej wody dodać,ziarenka smaku,listek laurowy,żelatynę,ketchup,moment zagotować,przecedzić przez gęste siteczko,dodać cukier,sok z cytryny,doprawić wg własnego smaku,odstawić aż lekko się zetnie.
Gęstniejącą galaretą,zalać rybę i odstawić do stężenia.
Smacznego.:)

dodane na fotoforum:

bahus

bahus 2011-11-12

Do tego aż się prosi coś do popicia ;) Rybka lubi pływać :D

danus13

danus13 2011-11-12

MNIAM:)

majka54

majka54 2011-11-12

Przejrzalam wszystkie Twoje przepisy sa super, napewno skorzystam z nich ,Pozdrowienia przesylam.

damcio

damcio 2011-11-12

Cieplutko pozdrawiam:)

maxmen

maxmen 2011-11-12

Hahaha... u mnie pewnie galareta nie zdążyła by zastygnąć a szczupaczka już by nie było...:)))
A Bahus ma rację... trza by to czymś popić...:)))

zuza99

zuza99 2011-11-12

A skad wiedzialas ze mam w domu szczupaka hahahhah Zrobie tak jak Ty z twojego przepisu ale nie teraz .Czy moze byc zamrozony???
Pozdrawiam
Fajnie ze jestes

danwi66

danwi66 2011-11-14

szczupak jest pyszny:)ślicznie wygląda:)

evita

evita 2011-12-02

Wspaniale podany, aż chce się jeść...
Przejrzałam Twoją galerię... wykwintnie u Ciebie, smacznie i pachnaco... Gratuluję... miłego weekendu, pozdrawiam...

dodaj komentarz

kolejne >