80 dkg szczupaka
mąka do panierki
olej do smażenia
sól
galareta:
3 szklanki wody
4 czubate łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ziarenek smaku
cukier do smaku
sok z cytryny
1 łyżka ketchupu
pieprz
dodatkowo:
kawałek ugotowanej marchewki
jajko na twardo
natka od pietruszki
Szczupaka umyć, poporcjować, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko posolić, każdy kawałek panierować w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, wystudzić. Usmażonego szczupaka ułożyć na półmisku, udekorować, zalać tężejącą galaretą.
Wykonanie galarety:
Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia.
Do gotującej wody dodać,ziarenka smaku,listek laurowy,żelatynę,ketchup,moment zagotować,przecedzić przez gęste siteczko,dodać cukier,sok z cytryny,doprawić wg własnego smaku,odstawić aż lekko się zetnie.
Gęstniejącą galaretą,zalać rybę i odstawić do stężenia.
Smacznego.:)
dodane na fotoforum:
danus13 2011-11-12
MNIAM:)
majka54 2011-11-12
Przejrzalam wszystkie Twoje przepisy sa super, napewno skorzystam z nich ,Pozdrowienia przesylam.
damcio 2011-11-12
Cieplutko pozdrawiam:)
maxmen 2011-11-12
Hahaha... u mnie pewnie galareta nie zdążyła by zastygnąć a szczupaczka już by nie było...:)))
A Bahus ma rację... trza by to czymś popić...:)))
zuza99 2011-11-12
A skad wiedzialas ze mam w domu szczupaka hahahhah Zrobie tak jak Ty z twojego przepisu ale nie teraz .Czy moze byc zamrozony???
Pozdrawiam
Fajnie ze jestes
danwi66 2011-11-14
szczupak jest pyszny:)ślicznie wygląda:)
evita 2011-12-02
Wspaniale podany, aż chce się jeść...
Przejrzałam Twoją galerię... wykwintnie u Ciebie, smacznie i pachnaco... Gratuluję... miłego weekendu, pozdrawiam...