żołądki z indyka 1 kg
cebula 1 szt
marchew 1 szt
listek laurowy
woda 1/2 litra
śmietana18% 200 gram
koperek zielony posiekany
mąka 2 płaskie łyżki
sól
pieprz
kucharek lub inna przyprawa 1 łyżeczka
Żołądki z indyka umyć, zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, listek i przyprawę, gotować
do miękkości na malutkim ogniu.
Gdy wszystko jest miękkie, mąkę rozrobić na gęsto z wodą (uważać żeby nie było grudek, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać), wlać do żołądków, gotować 5 min ciągle mieszając.
Na koniec dodać pieprz, ewentualnie sól i posiekany koperek, gotować jeszcze minutkę.
Podawać z kajzerką , kaszą lub ryżem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-11-12
Robię bardzo podobnie ,ale żołądki po ugotowaniu kroję na plasterki... :)))
Polecam z takich żołądków zrobić flaczki... pychota...:)))
danka1 2011-11-12
Lubie dania z drobiowymi żołądkami.