Kluski z kaszy mannej do rosołu

Kluski z kaszy mannej do rosołu

♦1 szklanka kaszy manny
♦ 2 jajka
♦ 2 łyżki płaskie masła
♦ 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
♦ odrobinka soli
♦ 3 płaskie łyżki posiekanego koperku( lub jak kto woli natka)

Rozbić jajka,dodać masło(musi być miękkie) dobrze rozetrzeć.
Mieszając,wsypać kaszę manny,wlać smietanę,wsypać koperek,leciutko posolić(nie przesolić bo będziemy solić wodę)delikatnie wymieszać.
Odstawić na kilka minut,żeby kaszka speczniała.
Na gotującą lekko osoloną wodę, kładziemy kluseczki (wielkość wg uznania)łyżkę, maczając w gotującej wodzie, gotować 5-7 min od wypłynięcia ,na malutkim ogniu.
Można kłaść bezpośrednio,na gotujący rosół lub zupę pomidorową.
Lecz wtedy, rosół nie jest taki klarowny.Polecam ponieważ ,kluski są wyśmienite i cudownie pachną koperkiem.
Smacznego.

dodane na fotoforum: