1 kurczak lub udka (około1,20 kg)
przyprawa gyros
masło roślinne do smażenia
Sos:
śmietana gęsta 12% 200 gram
2 łyżki łagodnego ketchupu
20 dkg sera żółtego
pieprz ziołowy
Kurczaka pokroić na małe kawałki,wymoczyć, wytrzeć papierowym,ręcznikiem,obsypać przyprawą gyros,odstawić na 30 min w chłodne miejsce.
Masło roślinne rozgrzać na patelni,obsmażyć kurczaka na złoty kolor.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,polać sosem,zapiekać 20 min w 180°C .
Wykonanie sos:
Ser zetrzeć na tarce,wymieszać z ketchupem,pieprzem ziołowym i śmietaną.
Smacznego
dodane na fotoforum:
danka1 2011-11-12
kolejna pyszność
zuza59 2011-11-13
Już nie mogę!!!