Żeberka na pieczarkowej pierzynce

Żeberka na pieczarkowej pierzynce

1,20 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
80 dkg pieczarek
1 marchewka
sól
pieprz ziołowy
1 czubata łyżeczka majeranku
1 listek laurowy
1,5 łyżeczki ulubionej przyprawy typu warzywko lub kucharek
2 łyżki masła roślinnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić, lekko posolić, odstawić na 30 min do lodówki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na głębokiej patelni.
Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kosteczkę marchewkę.
Posypać przyprawą, dusić pod przykryciem aż pieczarki puszczą wodę, pomieszać i posypać pieprzem, majerankiem, dodać listek laurowy.
Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć żeberka na złoty kolor i ułożyć na pieczarkach.
Dusić do miękkości żeberek koniecznie pod przykryciem i na małym ogniu.
Gdy żeberka są już miękkie, wyjąć na talerz.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w pół szklanki zimnej wody, wlać do pieczarek i ciągle mieszając zagęścić sos.
Żeberka ułożyć na pieczarki(jak lubimy możemy wymieszać z pieczarkami)
Smacznego.

Polecam, tak zrobione żeberka są bardzo smaczne.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-11-12

Ooooooooooo... żeberka, ale będzie wyżerka... :)))

zuza99

zuza99 2011-11-12

Ale pachna hahahahahahah...........
dobranoc ,napewno przysla mi sie hahah

rades

rades 2011-11-13

pyszne,pozdrawiam

zuza59

zuza59 2011-11-13

No to muszę zrobić !!!

adimaxg

adimaxg 2011-11-14

MILEGO PONIEDZIALKU ZYCZE LADNEJ POGODY I MALO ROBOTY GEORG:

adimaxg

adimaxg 2011-11-14

Ladne dania robisz musze czesciej wchodzic

pela53

pela53 2011-11-17

... najlepsza galeria w "Garnku" !!! :)))

dodaj komentarz

kolejne >