Biszkopt
jajka 8 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1,5 szklanki
cukier waniliowy
sól szczypta
Masa budyniowa
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 4 szklanki
galaretki cytrynowe 2 szt
Masa czerwona
jabłka prażone z morelami 1 słoik-90 dkg
galaretki truskawkowe 2 szt
Wierzch ciasta
galaretki cytrynowe 2
brzoskwinie 1 puszka
czekolada z orzechami 1 szt
Poncz
woda przegotowana 2 szklanki
sok z cytryny
cukier do smaku
likier pomarańczowy 2 łyżki
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki) dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać, na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180st C około 50 min.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części,spód ciasta włożyć do blaszki i nasączyć ponczem( każdy blat)
Jabłka wyłożyć ze słoika do garnka, dodać 1/4 szklanki wody, zagotować, dodać 2 suche truskawkowe galaretki i dobrze rozpuścić, wystudzić, wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem.
Budyń rozrobić w mleku, ugotować, do gorącego wsypać 2 suche brzoskwiniowe lub cytrynowe galaretki, dokładnie wymieszać, wystudzić,wylać na drugi blat, czekoladę zetrzeć na tarce połowę posypać na budyń i przykryć ostatnim blatem.
Na wierzch posypać resztę czekolady, ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać dwoma zsiadającymi galaretkami.
Smacznego.
dodane na fotoforum: