płaty śledziowe matias grube 6 szt
cebula 2-3 szt
sok z cytryny
jałowiec 6 ziaren
sól
pieprz
olej
Śledzie wymoczyć 1,5 godz w zależności jak są słone, zmieniać raz wodę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, przelać na sitku gotującą wodą, ostudzić, lekko posolić, posypać ziołowym pieprzem.
Wymoczone śledzie dobrze odsączyć z wody, pokroić na dowolne kawałki, skropić sokiem z cytryny.
Na dno słoika włożyć trochę cebuli,na to część śledzi,kilka ziarenek jałowca, potem znów cebulę, śledzia i znów cebulę, zalać olejem wsadzić z boku nóż żeby olej dostał się na spód (oleju ma być nie za dużo, żeby tylko przykryte były śledzie.)
Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce niech się przegryzą.
Polecam początkującym kucharkom, śledzie są łatwe i smaczne.
Smacznego :)
dodane na fotoforum:
piwolub 2011-11-13
A ja od zawsze zalewam śledzie dobrym olejem z oliwek. Pyszne są.
anulkaz 2011-11-13
Ja zalewam kujawskim, jakoś z oliwy nie bardzo mi smakują:) ale każdy robi jak lubi.Serdecznie pozdrawiam.