Sosik można zaprawić czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody (ja nie dawałam) sosik był gęsty sam z siebie.
Składniki
pierś z kurczaka 2 szt
papryka kolorowa 3 szt
cebula młoda 3 szt
pieprz
ostra papryka mielona
pieprz biały mielony
tymianek
majeranek
bazylia
sól
olej do smażenia
woda 1/4 szklanka
Pierś umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubsze kawałki, posolić obsypać pieprzem ziołowym, ostrą papryką, odstawić do lodówki na 40 min.
Po tym czasie wlać 3 łyżki oleju na patelnie, wrzucić mięsko, obsmażyć, mieszając drewnianą łyżką, około 10 min.
Wyjąć na talerz, cebulę pokroić w piórka, paprykę w grubszą kostkę, podsmażyć razem z cebulą.
Pod koniec wszystko delikatnie posolić, włożyć podsmażoną pierś, posypać białym pieprzem, bazylią majerankiem i tymiankiem, podlać 1/4 szklanki wody, dusić na małym ogniu około 10 min.
Smacznego.
Podawać z ryżem lub makaronem.
dodane na fotoforum: