Schab obiadowy w pysznym sosie

Schab obiadowy w pysznym sosie

60 dkg schabu wieprzowego środkowego
sól
pieprz
majeranek
czosnek granulowany
Sos:
2 szklanki wody
sos z rękawa po pieczeniu schabu
2 łyżki suszonych mielonych grzybów
pieprz
sól
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
kawałek rękawa foliowego do pieczenia schabu

Schab natrzeć przyprawami ,odstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie wsadzić do rękawa foliowego i upiec w piekarniku w 180-200°C około 30-35 min (w zależności od grubości schabu,sprawdzamy patyczkiem)Schab nie powinien być wysuszony tylko soczysty.
Upieczony schab,wyjąć delikatnie z rękawa,chwilkę przestudzić.
Sos wylać z rękawa do rondla,dolać 2 szklanki wody ,suszone zmielone grzybki,pieprz ,ewentualnie sól do smaku,gotować 7 min.
Mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody,żeby nie było grudek,wlać do sosu i zagotować około 2 min.
Schab pokroić w grubsze plastry,ułożyć na talerzu i polać sosem,podawać z ziemniaczkami lub dowolnymi kluskami.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

jagoda8

jagoda8 2011-11-15

I ja mam mielone grzyby,są doskonałe do zupy i do sosu ale tylko pogłębiam nimi smak.
Kluseczki kładzione też robię nawet od schabowych.
Apetycznie i pięknie.....

dodaj komentarz

kolejne >