Rosół z kaczki barbarie

Rosół z kaczki barbarie

1 mała kaczka barbie( około 1,20 kg )
1/2 kg łaty wołowej lub szpondru
1 por
1 mały seler
2 marchewki
1 pietruszka
1 łyżka jarzynki
sól
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1 mały listek laurowy
1 mała cebula,przypieczona nad gazem
4 litry wody
mały pęczek natki z pietruszki
makaron

Kaczkę pokroić i wymoczyć w zimnej wodzie.
Dobrze umyć kilka razy.
Zalać zimną wodą, zagotować(uwaga, pilnować gdy zacznie się gotować, musi zagotować się na bardzo małym ogniu.(inaczej będzie mętny)
Gotować bardzo powoli, ma tylko mrugać.
Po 30 min dodać natkę i opieczoną nad gazem cebulkę, oraz wszystkie przyprawy i warzywa.
Gotować do miękkości mięsa.
Podawać z makaronem lub kluseczkami z kaszy manny.

dodane na fotoforum:

majka54

majka54 2011-11-15

ale ten rosol kusi ...Pozdrawiam mloda kuchareczke .

dodaj komentarz

kolejne >