Makaron gniazda tagliatelline z mięsem i kurkami

Makaron gniazda tagliatelline z mięsem i kurkami

1 opakowanie makaronu gniazdka tagliatelline 500 gram
sos:
60 dkg mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe)
10 dużych czerwonych pomidorów
1 duża cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 -2 łyżeczki czubate cukru
sól
pieprz
papryka w proszku
bazylia
tymianek
1 szklanka kurek
1 łyżka oleju
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjęć skórkę ,wykroić białą część z pomidora,pokroić na cztery,włożyć do garnka ,lekko posolić dusić,około 20 min,przetrzeć łyżką przez sito.
Cebulę pokroić w piórka zeszklić na patelni na łyżce oleju,dodać mięso mielone,przyprawy,zmiażdzony czosnek,pokrojoną w kosteczkę paprykę.(paprykę obrałam bardzo cieniutku specjalnym nożem do warzyw)
Wszystko smażyć 15 min na małym ogniu,po tym czasie dodać przetarte pomidory i cukier,dokładnie wymieszać,dusić na bardzo małym ogniu 7 min,makę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody ,wymieszać wlać do sosu i zagotować.(ewentualnie doprawić jeszcze wg własnego smaku.
Kurki wrzucić do rondelka dodać,trochę masła,dusić 8 min ,pod koniec lekko posolić i posypać pieprzem.
Makaron polać sosem i kurkami.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

anetka

anetka 2011-11-16

extra mam kureczki lecz u mnie nie chetnie jedza musialabym chyba je zmielic w czyms hihih

dodaj komentarz

kolejne >