1 kg wieprzowiny( łopatka lub od szynki)
4 duże białe cukrowe cebule
2 łyżki oleju
sól
pieprz ziołowy
1 łyżeczka majeranku
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w kawałki.
Obsmażyć na 2 łyżkach oleju na złoty kolor,wyjąć na talerzyk.
Cebulę pokroić w piórka,wrzucić na patelnie po mięsie,obsmażyć.
Dodać do cebuli,lekko posolić posypać majerankiem,i sporą ilością pieprzu ziołowego,dusić pod przykryciem na małym ogniu, około 10-15 min(nie dłużej,mięso nie może być rozgotowane) musi być lekko twarde,kroimy je nożem.
Smacznego
Polecam:)
dodane na fotoforum:
ami50 2011-11-16
SLICZNA CALA GALERIA Z POTRAWAMI I PRZEPISAMI, SA CUDOWNE I BARDZO APETYCZNIE WYGLADAJA AZ SLINKA LECI NA SAM WIDOCZEK ,POZWOLIŁAM SOBIE PANIA DAC DO ULUBIONYCH PONIEWAŻ BARDZO LUBIE TEZ GOTOWAC I ZAWSZE COS SOBIE DORADZE Z PIEKENGO PANI MENU,POZDRAWIM MILUTKO I SERDECZNIE
damcio 2011-11-16
Śliczniutka foteczka a ja pozdrawiam:)
wiolusk 2011-11-16
Oj tak takie jest najsmaczniejsze, ne weekend robimy kielbaski z dziczyzny postaram sie dac foto
kot54 2011-11-16
świeżynka bardzo smaczna......:))
maxmen 2011-11-16
Znam to danie bardzo dobrze, ale robię je trochę inaczej.
Swieżonka to danie z mięsa po świniobiciu... daje się tam wszystkie skrawki mięsa które zostały... łopatka, karkówka, boczek, trochę podgardla, dużo, dużo cebuli (niektórzy dodają grzyby) i na koniec pomidory. Danie niezbyt zdrowe bo tłuste, ale pyszne. :)
edziak1 2011-11-16
ja też troszkę inaczej robię:)tak jak "maxmen"tylko bez pomidorów ale jeszcze dodaję pod koniec smażenia wątróbkę wieprzową i czosnek :)pychotka:)