Ciasto:
1/2 kg mąki
1 jajko
gorąca woda
sól
Farsz:
1/2 kg sera białego
30 dkg szpinaku z ogonkami
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
Jajko
1 cebula
olej
Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć miseczką żeby odpoczęło.Szpinak przebrać, umyć podsmażyć na maśle ze zmiażdżonym czosnkiem.Ser przecisnąć przez praskę, szpinak wylać na sitko , odsączyć, posiekać nożem, dodać do sera .wymieszać ,dodać jajko,sól i pieprz.
Rozwałkować ciasto , wykrawać krążki , nakładać farsz ,zwijać pierogi.Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 min od wypłynięcia.
Gotowe pierogi polać olejem z przesmażoną cebulką.
Smacznego.
dodane na fotoforum: