120 gram mąki tortowej
20 dag masła
1 opakowanie ciasta francuskiego
10g drożdży
60 -70 ml mleka
1 jajko
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
uprażony na suchej patelni sezam
2 łyżki płynnego miodu
sok c cytryny
1.5 szklanki mielonych orzechów
1 czubata łyżka konfitury morelowej
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać , aż masło się rozpuści,do ciepłego ale nie gorącego dodać pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać.
Oddzielić żółtka od białek, dokładnie wymieszać i wlać do mleka.
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodać rozczyn i zagnieść szybko ciasto, uformować kulę , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, gdy ciasto wyrośnie, zagnieść jeszcze raz.Gotowe ciasto lekko podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt 45x25 cm.
Płat ciasta francuskiego złożyć w prostokątną kopertę ,kopertę rozwałkować i ponownie złożyć Rozwałkować prostokąt 45 x 25 cm , posmarować dokładnie białkiem i położyć na nim płat ciasta drożdżowego i dokładnie docisnąć u wyrównać boki. Odstawić na 20 min w chłodne miejsce ( Najlepiej do lodówki.
Po tym czasie kroić małe kwadraty , nadziewać masą orzechową , składać rogami w trójkąty i dobrze docisnąć.
Piec w 180 st C około 10 min, wystudzone ciasteczka posmarować miodem wymieszanym s sokiem cytrynowym i posypać uprażonym sezamem na suchej patelni.
Masa orzechowa:
Zmielone orzechy wymieszać z konfiturą morelową i nadziewać ciasteczka.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxomen 2011-12-10
Napewno pyszne to zjadam 3 bo po jednego nie warto sie ślinić hi hi hi
danus13 2011-12-10
Piękny wieczór za oknami,
ja stęskniłam się za Wami.
Herbatkę sobie już zrobiłam
i komputer tez włączyłam
by zobaczyć miłe twarze
wszystkich co sympatią darzę....
Pozdrawiam !!
ogrod 2011-12-10
apetycznie wyglądają :) miłego weekendu życzę :)
sedina 2011-12-10
Smakowita galeria :)
Pozdrawiam serdecznie i super, że można wypróbować przepisy :)