Ciasto:
3 jajka
1/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
Masa:
400 ml śmietany 12 lub 18 %
1 szklanka zmiażdżonych mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki cukru pudru
Poncz:
1 szklanka chłodnej przegotowanej wody
cukier do smaku
sok z cytryny
Truskawki do dekoracji
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki), dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Blaszkę o wymiarach 24cm x 28 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyc papierem do pieczenia.Wylać ciasto i piec 20-25 min w 180 st C.
Upieczone ciasto nasączyć ponczem, wyłożyc masę truskawkową i wstawić na kilka minut do lodówki. Ułożyć truskawki i zalać drugą tężejącą galaretką(rozpuścić wg przepisu na opakowaniu)
Wykonanie masy truskawkowej:
Jedną galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i wystudzić,śmietanę lekko ubić z pudrem,dodać schłodzoną galaretkę i żmiażdzone truskawki,wszystko razem zmiksować natychmiast wyłożyć na ciasto.
Smacznego.
dodane na fotoforum: