Ciasto:
3 szklanki mąki
200 gram margaryny
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru
5 jajek
Masa serowa:
1,20 kg białego sera półtłustego
125 gram masła
otarta skórka z cytryny
3/4 szklanki cukru
6 jajek
1 budyń śmietankowy (na 1/2 litra mleka)
1 szklanka dżemu malinowego niskosłodzonego( szklanka =250 ml)
Pianka bezowa:
Białka z 5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do mąki dodajemy margarynę i dokładnie siekamy, następnie dodajemy żółtka i pozostałe składniki( białka zostawiamy do bezy) i zagniatamy szybko ciasto.Dzielimy na dwie części jedną większą na spód ciasta, mniejszą na wierzch.
Większą częśc wkładamy do lodówki ,mniejszą do zamrażalnika.Blachę o wymiarach : 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy większą połową ciasta.Smarujemy ciasto dżemem malinowym, dokładnie wymieszany z łyżeczką gorącej wody,wykładamy na to masę serową i pieczemy w 180 st C ok. 45 minut .Następnie ciasto wysuwamy z pieca, wykładamy bezę i posypujemy ciastem z zamrażarki, startym na tarce jarzynowej na dużych oczkach(najlepiej się ciasto ściera jak jest zamrożone) .Pieczemy aż ciasto na wierzchu się ładnie zrumieni , około 15 min.
Wykonanie masy serowej :
Ser mielimy przez maszynkę, dodajemy utarte żółtka z cukrem i masłem, oraz budyń i i skórkę z cytryny, dokładnie wszystko ucieramy.Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z 6 jajek i delikatnie mieszamy.
Pianka bezowa:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, powoli dodajemy cukier i ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
beata3 2012-06-01
śliczna fotka pozdrawiam
maxmen 2012-06-01
Mniam, mniam...:)))
kot54 2012-06-01
Apetyczny.....zjadła bym kawałek ....Pozdrawiam :)
danwi66 2012-06-01
pysznie wygląda:)Wszystkiego Ci życzę naj naj naj:)..
kris13 2012-06-01
ale serniczek EXTRA!!!!!!!! narobiłaś mi smaku_jak skończę moje ciacho to następny będzie sernik :))
bea01 2012-06-02
mniam...:) pozdrowienia:))