Śniadanie.

Śniadanie.

Ryba "po grecku".
Grecy o tej potrawie nie słyszeli,podobnie jak Rosjanie dziwią się słysząc o "ruskich pierogach".Jeśli ktoś nie zna przepisu,a miałby ochotę skosztować tej skądinąd wspaniałej potrawy,spieszę z pomocą: 1 kg marchwi,1 kg pietruszki i selera/razem,proporcje w/g uznania/,1 kg cebuli i pora razem,2-3 ryby/mogą być mrożone filety z tilapii,dorsza/w oryginale:pozbawiony ości karp/.Cebulę z porem kroimy w półplastry i szklimy na miękko,marchew,pietruszkę i seler starte na tarce o grubych oczkach-dusimy z odrobiną wody.Rybę delikatnie obtaczamy w małej ilości mąki i smażymy na złoty kolor 4-5 minut na jednej stronie i 3 min na drugiej.Wszystkie składniki smażymy na OLEJU/stąd "niegreckość" potrawy,Grecy użyliby oliwy,gdyby w ogóle wpadli na pomysł mieszania ryby z takimi warzywami/.Wszystko studzimy,następnie warzywa mieszamy ze sobą i z przecierem pomidorowym najlepszej jakości/domowym/ z dodatkiem 1/2-1 wyciśniętej cytryny,rybę rozrywamy na niewielkie kawałki i przekładamy warstwami z warzywami/np.w słoiku,chodzi o to aby sos,który się wydobędzie z potrawy otoczył kawałki ryby aby pozbawić rybę charakterystycznego zapachu/zwłaszcza karpia/.Odstawiamy w chłodne miejsce na min.24 godziny.Serwuję to sobie z bułką,konserwowym ogórkiem/niekoniecznie,ale ja przepadam za ogórkami i pomidorami w każdej postaci/i gorącą,domową,parzoną w czajniczku herbatą.Doskonałe na jesienne śniadania/bezwonne/i kolacje.Smacznego.
PS.Jeszcze jedna sprawa-takich bułek,jak ta na zdjęciu-kruszących się po całym domu- NIENAWIDZĘ,to/ew./ do panów piekarzy!!!

dodane na fotoforum:

atessa

atessa 2011-11-22

Śliczna filiżanka, a ogórki frywolne ;)

atessa

atessa 2011-11-22

Taką rybę uwielbiam, w swojej wersji dorzucam garść pikantnych orientalnych przypraw i trawę cytrynową.

ar2rek

ar2rek 2011-11-22

Przyjrzałem się.Te ogórki nie są frywolne.Już raczej ta bułka/?/...

maxmen

maxmen 2011-11-22

Hahaha... czyli "Ryba w warzywach po polsku"... :)))
Czyż nie piękniej brzmi???

reni1

reni1 2011-11-22

Uwielbiam..

reni1

reni1 2011-11-22

Bez ...jakoś ocet mi nie służy..

tulinka

tulinka 2011-11-22

Uwielbiam rybkę... ale co tam rybka przy takiej niemalże królewskiej filiżance... :-)

siaba

siaba 2011-11-22

nie za mało tej ryby do takiej ilości warzyw?

terid02

terid02 2011-11-22

rwelacyjne..ale na talerzu zmieniłabym proporcje...:)
więcej ryby..ogórek i najwyzej pol bułki..nawet wcale..:)a jesli chodzi o bułke ..jak najbardziej chrupiaca!!!!ta ,która sie nie kruszy jest bardziej sztucznie wyrabiana...zapraszam na takie bułeczki irlandzkie,które przezuwasz tysiąc razy i w końcu trzeba ja połknąć...:))))
a rybka po grecku..na nadchodzące święta -musowo!!!hmmmmmm

elvira3

elvira3 2011-11-22

smakowicie wygląda...

marom

marom 2011-11-22

Też mnie irytują takie bułki ;)

boudika

boudika 2011-11-22

Własnie nie wiem co z tymi bułkami. Niby ksztaltem swym przypominają te "dupki" z dzieciństwa, które były smaczne, ale smakiem dużo odbiegają.

Terid02 te bułki irlandzki to koszmar faktycznie!

beatula

beatula 2011-11-23

Taką potrawę nazywam uparcie "ryba w warzywach" walcząc namiętnie z rybą po grecku :-))). Bułka rzeczywiście absolutnie sztuczna.

gosia76

gosia76 2011-11-26

Jak na śniadanie, to bardzo mala porcja. Smacznego ;=))

ar2rek

ar2rek 2011-11-26

Jest dość kopiasta,włożona w pierścień z papryki,ale "ustrzelona"z góry,więc trochę straciła na wysokości.

betaww

betaww 2012-02-22

No......NIE ......dobra bułka MUSI sie kruszyć...........**

lisa23

lisa23 2024-01-16

:)))))) bułek takich.. NIGDY nie kupuję.. nie jadam takiego sklepowego barachła.. hahaaa.. A rybę po grecku mój tatko ROSJANIN cudownie robił i pychowatości wychodziły mu.. :))
Ja jeszcze na tę herbatkę mocno skusiłabym się.. :) jeśli oczywiście jest BEZ CUKRU.. :)))) bo ja w domu grama cukru nie mam i nie używam go wcale.. :))

ar2rek

ar2rek 2024-01-16

Herbatka zawsze u nas parzona jest z listków zmieszanych -przynajmniej 5-8 rodzajów-jak robił od zawsze mój dziadzio -przechowuję ją w dużym pudełku aby zapachy mogły się przez całe miesiące zaprzyjaźnić ze sobą-nigdy granulowanej-tylko liściasta!Cukier niekoniecznie-ale ja słodzę.... stewią

dodaj komentarz

kolejne >