Orzechowiec zwany miodownikiem lub snikersem gotowy.

Orzechowiec zwany miodownikiem lub snikersem gotowy.

Górna warstwa jeszcze ciepła. W całym domu zapach prażonych orzechów. Jutro kroimy. Mniam ☺

ninka54

ninka54 2017-01-04

Re:Śnieg był przez jedną chwilę w Atenach -sory taki tu jest klimat a dzisiaj można było w koszulce się opalać w południe-pozdrawiam

kimeraj

kimeraj 2017-01-04

Uwielbiam!
re: Ola, zajada się tak na zimno...prosto ze słoiczka albo po pańsku z talerzyka (na imprezie na przykład) ;)))

ssstu6

ssstu6 2017-01-04

...tam...ten ...tego...dostane kawałeczek i ja !??? ; ))

oliwkaa

oliwkaa 2017-01-05

Oooo jak ja lubię gryżć te orzechy ! Ja dam przepis na makówki a Ty mi na orzechowiec :)))
Makóweczki:
300g maku sparzyć, zmielić ze 3 razy w maszynce lub zmielić gdzies na mieście gdzie mielą mak.
Mak zaląć (tak troche nad poziom maku) mlekiem lub wodą (mleko będzie sie szybciej przypalać i gdy makóweczki nie będą zjedzone w ciągu kilku dni to mogą skwasnieć dlatego ja robię zawsze na wodzie) dodać paczuszkę 100g kokosu,rodzynki całą mała paczuszkę,pokrojone figi suszone z kilka sztuk,pokrojone daktyle lub całe to zalezy jak kto je lubi z 10 sztuk,100 g orzechów włoskich rozdrobnionych lub nie (tak jest z makówkami że dajemy co i jak kto lubi) opakowanie płatków migdałowych,skórka pomarańczowa,może być otarta skórka ze sparzonej cytryny, cukier wanilinowy całe małe op.,3 łyżki miodu, 3 kieliszki rumu, aromat migdałowy ze 3-4 krople,cukru wedle gustu pamiętające,ze makówki powinny być słodkie. I to wszystko gotujemy ciągle mieszając jakieś 15 minut.
Taka ciepła masą przekładamy alb...

oliwkaa

oliwkaa 2017-01-05

albo upieczonym wczesniej biszkopt albo chałkę namoczoną chwile w mleku. Ja polecam z biszkoptem.
Biszkopt piec w okrągłej formie,przekroic na dwie lub 3 częsci zależy jaki wyszedł wysoki i jaka mamy miche na makówki. Ja robię zawsze w tej co widać na foro średnica 20 cm i mam dwie warstwy biszkoptu.
Najpierw do michy dajemy masę makową,biszkopt,masa,biszkopt,masa i dekorujemy.
Nakładamy łyżką,
Do gotującej sie masy makowej dodaj jeszcze do poł kostki masła.
No i gotowe :0))

zabula

zabula 2017-01-05

Miłego i słonecznego czwartku:))

atrami

atrami 2017-01-05

Uwielbiam takie ciasta! Pycha
A ten zapach nawet u nas czuć ;)

anad60

anad60 2017-01-05

Synowa moja czasem robi takie cuda....
ale przyznam się że tylko raz zjadłam
bo szybko zniknęłooooo....Smacznego Wam życzę :)
ja ostatnio tylko rosołek bo smaku wcale nie czuję
ale rodzinka sobie dogadza no i tatko gotuje a im smakuje
Pozdrawiam ciepło i zdrówka Olu Ci życzę :)

isia2

isia2 2017-01-05

smakowicie wyglada

dodaj komentarz

kolejne >