Domowa pasta ze słonecznika.

Domowa pasta ze słonecznika.

Przepis:

Składniki na jeden słoik:

200 g słonecznika / 1 ½ szklanki
5 suszonych pomidorów
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
2 – 4 łyżki wody
sól i czarny pieprz
1 łyżka oleju lnianego

Przygotowanie:

Ziar­na sło­necz­ni­ka na­mo­czyć na noc w zim­nej wo­dzie. Rano od­ce­dzić i opłu­kać.
Do na­czy­nia blen­de­ra wrzu­cić na­mo­czo­ny sło­necz­nik, su­szo­ne po­mi­do­ry, sok z cy­try­ny, pie­trusz­kę i czo­snek. Wszyst­ko zmik­so­wać na gęstą i grud­ko­wa­tą pastę.
Dolać dwie łyżki wody i mik­so­wać nadal, w razie po­trze­by dodać ko­lej­ne 2 łyżki i mik­so­wać aż do uzy­ska­nia gład­kiej, lek­kiej pasty. Do­pra­wić do smaku sporą ilo­ścią soli i czar­ne­go pie­przu, po­rząd­nie zblen­do­wać i prze­ło­żyć do czy­ste­go sło­icz­ka. Prze­cho­wy­wać w lo­dów­ce przez 3 – 4 dni.

anad60

anad60 2017-03-15

fajna pasta....:)

ewci1

ewci1 2017-03-16

Super pomysl na paste:)

dodaj komentarz

kolejne >