Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 op. drożdży suszonych (świeżych 4 g )
2 łyżki cukru
1 jajko
6 łyżek stopionego masła
250-300 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić. Ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na wielkość blaszki z piecyka i przełożyć na papier a następnie na środku ciasta wyłożyć farsz (jak na paszteciki) lub mięsny, serowy, grzybowy. Boki ciasta nacinamy pod skosem i formujemy krokodyla.
Pieczemy do zrumienienia w tem. 200 st. około 35 min. Na 10 min przed końcem pieczenia smarujemy krokodyla rozbełtanym jajkiem.
dodane na fotoforum:
luna19 2010-03-21
ale swietny :)))
gabi99 2010-03-21
przerewelacja ten krokodylek
beamm 2010-03-22
prześlicznosci
gotujmy 2010-03-22
Sliczny krokodylek !
fiona3 2010-03-23
Apetycznie wyglada i nie groźnie. :D Chyba sie skusze na takiego.