Kremówka wyśmienita.

Kremówka wyśmienita.

Robiła ją Mama mojego męża .... zrobiłam i ja .... i wszystkich niezmiernie zaskoczyłam i ucieszyłam. Warto było ,chociaż trochę z nią ,,zabawy,,. Ale jest cudownie pyszna :) .... i ostała się jedynie taka ,,sierotka,,....teraz dylemat...kto pierwszy?:)

Ciasto ; 30 dkg mąki ,1 Palma ,1 żółtko + 1 łyżka
gęstej śmietany.
Wszystkie składniki posiekać nożem a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części ,uformować w wałki ,owinąć folią i na noc do lodówki. Rano upiec dwa blaty ,należy uważać ,żeby nie odpadł kawałek ,bo się nie przyklei ....ponoć?

Krem ;1/2 l. mleka ,8 dag masła ,5 żółtek ,10 dag mąki kartoflanej ,10 dag cukru + cukier waniliowy.
Odlać szklankę mleka ,resztę mleka z masłem i 5 dag cukru + cukier waniliowy zagotować. W między czasie utrzeć 5 żółtek z mąką kartoflaną i tę masę wlać na gotujące mleko. Mieszać po dnie ,żeby nie zrobiły się kluski. Wystudzić.
Na parze ubić dwa duże jajka z 5 dag cukru - wystudzić.
Utrzeć mikserem kostkę masła ,dodawać budyń ,pod koniec dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blat ,przykryć drugim i posypać cukrem waniliowym. Ja raz na masę ubiłam śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym ..... no to już była istna rozpusta ..... ale warta tej roboty :)

dodane na fotoforum:

terecha

terecha 2014-10-12

Pewnie ja Tereniu...Ewunia nic nie pisała że chce...serdecznie pozdrawiam:)

ezbro7

ezbro7 2014-10-12

juz ślinka mi cieknie!!!!Pozdrawiam serdecznie!

tesia32

tesia32 2014-10-12

najlepiej zgaś światło - ha, ha, ha

romta63

romta63 2014-10-12

Wygląda super:)Dobrze mają z Tobą:)

gwiazd7

gwiazd7 2014-10-12

* Pysznie wygląda, z chęcia skusiła bym się:))*

lidia23

lidia23 2014-10-12

widzę że pychotka:)
bardzo lubię kremówki:)

rikaaa

rikaaa 2014-10-12

Pychota:)

jadtan

jadtan 2014-10-12

Wygląda smakowicie :)

irokez

irokez 2014-10-13

Apetyczne

lanta21

lanta21 2015-12-30

pychotka

oliwkaa

oliwkaa 2018-10-07

super przepis tylko mam pytanie przy robieniu kremu:
Piszę ze jest 1/2L mleka,jedną szklankę zagotowujemy a co robimy z drugą szkalnką ? Gdzies umknęło ....

(komentarze wyłączone)